Thema

Olympische spelen 2024

Huttenbouw Zwaag 2024 wordt een sportief jaar.
Naast het knetterhard timmeren en knutselen gaan we dit jaar kanoën, touwtrekken, hardlopen, enz. Hier hebben we natuurlijk hotels, stadions en souvenirswinkels voor nodig. Misschien zijn we nog wat vergeten? Tot maandag 26 augustus.

Hoe zijn de Olympische spelen ontstaan?
De eerste officiële Spelen worden in 776 voor Christus gehouden in de stad Olympia in Griekenland. Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Daarom worden de eerste Olympische Spelen bij de tempel van Zeus gehouden.
In de eerste jaren staat er alleen hardlopen op het programma. Hierna komen er andere sporten bij zoals boksen, worstelen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen, paardenrennen. Ook de pentatlon doet zijn intrede. Dit is een combinatie van de volgende sporten: worstelen, hardlopen, verspringen, speerwerpen en discuswerpen.

De Spelen beëindigen
Als het Christendom de officiële religie van het Romeinse keizerrijk word schaft de Romeinse keizer, Theodosius I, de Olympische Spelen af. Hij vind het een heidens volksvermaak.

Een nieuw begin voor de Olympische Spelen
Aan het eind van de 19e eeuw besluit een Franse edelman, Pierre de Coubertin, om de Olympische Spelen in ere te herstellen. In 1894 weet hij 22 landen over te halen om aan de eerste moderne Olympische Spelen van 1896 mee te doen. Hij kiest als logo 5 ringen die de continenten van onze aarde vertegenwoordigen. Elke ring heeft z’n eigen kleur: blauw staat voor Europa, geel voor Azië, zwart voor Afrika, rood voor Amerika en groen voor Oceanië. De nieuwe Spelen bestaan uit negen verschillende sporten: atletiek, schermen, zeilen, zwemmen, ruitersport, gymnastiek, schieten, roeien, wielrennen en tennis. De Olympische Spelen worden nu elke 4 jaar in een ander land gehouden.

SchoolTV. (2009.). Het ontstaan van de Olympische Spelen.
https://cdn.schooltv.nl/fileadmin/Infoblok/Voortgezet_onderwijs/Geschiedenis/2009_d_EW_onstaanolympischespelen.pdf